Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

H προβολή της Πέμπτης στο Εργατικό Κέντρο


Hunger (2008)


Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2016, ώρα έναρξης 21.00
Εργατικό Κέντρο Εύβοιας, Φριζή 10, Χαλκίδα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Βιογραφική, Διάρκεια 95'


Υπόθεση: Η υπόθεση της ταινίας διαδραματίζεται στις Βρετανικές φυλακές
όπου κρατούνταν μέλη της IRA και τα οποία διαμαρτύροταν για τα πολιτικά τους δικαιώματα. Ένα σημαντικό μέλος της οργάνωσης, ο Bobby Sands, αποφασίζει να κατέβει σε απεργία πείνας για να πετύχει τον σκοπό του και να κινητοποιήσει και τους υπόλοιπους φυλακισμένους. Η ταινία περιγράφει την προετοιμασία, την απόφαση αλλά και την δραματική πορεία του πρωταγωνιστή σε όλο τον αγώνα του. 



To Hunger είναι η πρώτη ταινία του συγκεκριμένου σκηνοθέτη και ήδη βραβεύτηκε με το βραβείο "Camera d’Or" στις Κάννες. Η ταινία ξεκίνησε γυρίσματα πέρσι τον Σεπτέμβριο και στην Αμερική κάνει πρεμιέρα στο New York Festival στις 27 Σεπτεμβρίου 2008. Το budget ελάχιστο, αλλά αυτό δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην ποιότητα της ταινίας. 

Το Hunger είναι μία ταινία δύσκολη. Βίαιη, τολμηρή, προκλητική, ειρωνική και κυρίως μακριά από κάθε πρότυπο παρόμοιων ταινιων. Αντίθετα με τον τίτλο της, μετά το τέλος της δεν νοιώθεις καθόλου πεινασμένος, αλλά χορτάτος από θεαμα, συναισθήματα κάθε είδους, εμπειρίες. Είναι ταινία που δεν βλέπεται εύκολα δεύτερη φορά χωρίς αυτό φυσικά να σημαίνει κάτι κακό. Δεν είναι μία απλή ντοκυμαντερίστικη βιογραφία ενός απεργού πείνας και της πορείας του. Είναι η παρακολούθηση ενός ολόκληρου αγώνα, χωρίς να κάνει κρίσεις αν είναι σωστός ή όχι, και λιγοστών ανθρώπων που παλεύουν για τα δικαιώματα και τις πεποιθήσεις τους. Η κάμερα σταθερή σε πολλά σημεία, παρακολουθεί αδιακρίτως όλα όσα μπορεί να γίνονται σε φυλακές και δεν τα γνωρίζουμε. Οι πρωταγωνιστές της εγκλωβισμενοι προσπαθούν με τον κάθε δυνατό τρόπο να επιβιώσουν και να παλέψουν για τα ιδανικά τους. Εκτός από τον εξαιρετικό μεγάλο διάλογο στην μέση της ταινίας, τα υπόλοιπα λόγια είναι φτώχεια και δεν χρειάζοντουσαν περισσότερη ανάλυση καθώς μόνες τους οι πράξεις μιλάνε, και ο σκηνοθέτης δεν μας λυπάται καθόλου, μας τις παρουσιάζει απροκάλυπτα. Ο Michael Fassbender, εξαίσιος στον ρόλο του, μας δείχνει έναν άνθρωπο έτοιμο για όλα, να οδηγήσει, να πολεμήσει πρώτος στην μάχη, ανυπότακτο και ιδεαλιστή. Η κάμερα του McQueen όμως δεν του χαρίζεται ολοκληρωτικά καθώς για αρκετή ώρα παρακολουθούμε άλλους κρατούμενους μέχρι να εμφανιστεί ο πρωταγωνιστής.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου